En viktig del av byggbranschen är VVS-installatörerna, som hanterar all installation av vatten och värme i nybyggnationer och vid renoveringar av till exempel badrum. Det är mycket viktigt att dessa installationer görs på korrekt sätt, eftersom det annars finns stor risk för fuktskador eller mer omfattande vattenskador, som kan leda till att man behöver göra stora och kostsamma reparationer. När man som privatperson ska anlita en VVS-installatör är det därför viktigt att vara noggrann i sitt val för att vara säker på att man anlitar en seriös och kompetent installatör.

Något man kan leta efter för att försäkra sig om ett bra resultat är en installatör som är auktoriserad enligt regelverket Branschregler Säker Vatteninstallation. Dessa regler är framtagna av branschens aktörer, och målet är att skapa ökad säkerhet för brukaren och minska risken för vattenskador, spridning av legionellabakterien, brännskador och förgiftning. Man kan som privatperson enkelt hitta de företag som är auktoriserade enligt Säker Vatten genom att söka i registret på deras hemsida.

Zentralbild Krueger 23.10.1952 Nationales Aufbauprogramm Berlin 1952 Letzte Arbeiten bei der Inneneinrichtung des Blockes E-Süd. UBz: Die Waschbecken bringt Lehrling Radzisch an.

Zentralbild Krueger 23.10.1952 Nationales Aufbauprogramm Berlin 1952 Letzte Arbeiten bei der Inneneinrichtung des Blockes E-Süd. UBz: Die Waschbecken bringt Lehrling Radzisch an.

Även efter att man har hittat en auktoriserad VVS-installatör gäller dock samma sak som när man anlitar alla hantverkare, nämligen att det är viktigt att vara helt överens med installatören om vilka arbeten som ska utföras och exakt vad som ingår i det överenskomna priset. Begär en skriftlig offert, där momsen ska ingå, och se till att allt är inkluderat i priset. Annars riskerar du att det uppstår missförstånd och att extra avgifter tillkommer senare. Det kan också vara en god idé att även under arbetets gång dokumentera eventuella anbud och överenskommelser, till exempel i form av brev eller anteckningar, som båda parter får skriva under. Då undviker du problem i framtiden om det skulle uppstå diskussioner kring vad ni faktiskt kom överens om.

För de som är händiga och har gjort andra renoveringar i hemmet kan det vara frestande att bespara sig kostnaden det innebär att anlita en VVS-installatör, och utföra jobbet själv. Att installera vattenledningar utan utbildning eller erfarenhet är dock mycket riskabelt, och det är bättre att lägga ned vad det kostar att anlita en kompetent installatör. Du kan istället spara pengar på att beställa material som badkar, duschdörrar och handfat online på Swedmart.se.