Inför ett större byggprojekt eller renovering är det mycket att tänka på och många kostnader som ska räknas in i budgeten, inte minst kostnaden för att anlita hantverkare. Innan du ger bort dina pengar bör du dock försäkra dig om att du har gjort rätt val genom att vara noga i processen då du anlitar en byggfirma.work-66680_640

Det som du absolut inte ska göra är att välja första bästa byggfirma. Även om det tar längre tid att göra ordentliga efterforskningar och jämföra olika firmor kommer det sannolikt att bespara dig mycket pengar och bekymmer i slutänden om du lägger ner extra energi på det här momentet. Ta in offerter från minst tre olika byggfirmor, så att du kan jämföra priser och få en bild av vad som är rimligt. När du skriver en offertbegäran är det bra att tänka på att vara så utförlig som möjligt och beskriva arbetet så noga det går, för att firmorna ska ha samma förutsättningar när de sätter sina priser.

När du har fått in alla offerter är det också viktigt att tänka på att billigast inte alltid är bäst. Innan du bestämmer dig för att anlita en firma bör du därför kontrollera den. Det är svårt att helgardera sig från fuskbyggare, men en bra grund är att kontrollera att företaget är registrerat för F-skatt och moms och att det är skuldfritt. Om det finns möjlighet till det är det också mycket bra att läsa omdömen från andra kunder, och att träffa hantverkaren själv för att få en känsla för om ni kommer att kunna samarbeta.

Om du efter att ha begärt offerter inser att det kommer att överstiga din budget vilken firma du än anlitar kanske du kan överväga att göra en del av jobbet eller hela jobbet själv. Det tar antagligen längre tid än om du anlitar yrkeskunniga hantverkare, men du har möjlighet att spara mycket pengar. Det är dock viktigt att se till att du vet vad du gör, så läs på innan du bestämmer dig för att ta dig an ett bygg- eller renoveringsprojekt själv. I boken Husets ABC av Per Hemgren och Henrik Wannfors kan du till exempel hitta svar på de flesta frågor som rör hus.

Med alla dessa parametrar klara för dig i huvudet kan du göra ett informerat val av hantverkare (eller välja att göra det själv) och få till ett lyckat byggprojekt!