Ett Attefallshus kan byggas om man behöver ha en extra byggnad och det har blivit mycket populärt med sådana hus. När man ska bygga ett Attefallshus finns det några regler att ta hänsyn till. Sedan den 2 juli 2014 får du bygga en extra byggnad på din tomt och den får vara upp till 25 kvadratmeter. Om huset ska stå närmare än 4,5 meter från din grannens tomt måste grannen godkänna det. Det bästa med ett Attefallshus är att man inte behöver ha bygglov men du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden. Du får inte börja bygga innan de har gett klartecken för byggstart.

Olika slag av Attefallshus

Det har visat sig att Intresset de senaste åren för Attefallshusen har ökat och frågan är vad det beror på. Den största orsaken kan vara att att man inte behöver söka bygglov för att få bygga. Handläggningstiden tar då inte lika lång tid och så fort man har fått man fått ok från byggnadsnämnden kan man börja på sitt bygge. Det finns många olika slags Attefallshus i olika material. Du kan till exempel bygga ett hus med loft. Då sparar du plats och huset kommer att kännas större än det egentligen är. Du kan välja om du vill bygga huset från grunden eller köpa delar som du snickrar ihop.

Bygga sitt eget Attefallshus

Man måste naturligtvis bestämma sig vad man ska ha Attefallshuset till. Det är många som bygger sådana hus om man behöver ha en fritidsbostad eller ett permanentboende. Det kallas komplementbostadshus. Om man istället har behov av ett förråd, garage, uthus, bastu, båthus, gäststuga eller växthus kallas det komplementbyggnad. Oavsett vad man ska använda huset till så är det viktigt att veta vad man ger sig in på. Om du ska bygga huset själv från grunden kan det vara bra att ha snickarkunskaper. Annars kan man köpa färdiga delar som man med hjälp av en ritning bygger ihop. Om du inte kan bygga, så finns det snickare som du kan anlita, men då blir det dyrare.