Fasaden är det som ett hus visar upp för världen, och som både ska visa huset från sin bästa sida estetiskt, och skydda huset från väder och vind. Eftersom fasaden står ute i vått och torrt slits den hårt av regn, kyla, sol och vind, och det är därför viktigt att ta god hand om sin fasad. En fullständig fasadrenovering är ett stort projekt som man inte kan genomföra på egen hand, utan måste anlita fasadspecialister för. Genom att ta hand om fasaden kontinuerligt och laga skador och sprickor efter hand som de uppstår kan man dock klara sig i upp till 30 år innan man är tvungen att göra en fullständig renovering.Riddarholmskyrkan_tegel_och_puts

Den vanligaste anledningen till att det uppstår sprickor i en putsad fasad är frostsprängningar. Det innebär att fukt har tagit sig in bakom putsskiktet. När temperaturen sedan sjunker under nollan fryser vattnet, expanderar, och orsakar sprickor i fasaden. Andra orsaker till att fasaden spricker kan vara att bruket har torkat för snabbt efter sista påslaget när fasaden putsades senast, eller att huset har fått sättningar. Dessa ger upphov till olika sorters sprickor: sprickor orsakade av en för snabb torkning är ytligare och mindre än de orsakade av husets sättningar eller frostsprängningar, som ger djupare sprickor.

För att laga en spricka på ett sätt som håller fram tills nästa helrenovering (som alltså kan vara 30 år framåt i tiden om lagningen görs på rätt sätt) måste du först knacka ner putsen runt sprickan 2 eller 3 centimeter djupt. Sedan kan du borsta rent kring sprickan, tunngrunda hålet och till slut fylla igen det med nytt putsbruk, som ska vara av samma sort som den resten av huset är putsat med. Det sistnämnda är viktigt eftersom de olika putsbruksblandningarna har olika egenskaper, och lagningen därför kan gå sönder snart igen om man använder olika sorters puts.

När man ändå håller på med att renovera byggnadens yttre kanske man vill lägga till några praktiska och dekorativa detaljer för att förhöja husets utseende ytterligare. En sådan detalj kan vara markiser, som både skyddar mot solen och kan ge huset en ny dimension av både färg och form. Om du letar efter någon som kan ordna markiser i Stockholm hittar du det på Hagasolskydd.se.