Funderar du på att starta ett eget företag eller har du redan tagit steget? Det är många som lockas av tanken på att driva eget och det finns mängder av resurser och material att ta del av, både på nätet och genom workshops där du kan träffa likasinnade och bli inspirerad. Även om det finns nästintill oändligt många detaljer och delar att fördjupa sig i räcker det i regel med grundläggande kunskaper för att du ska kunna ta de första stegen mot en ny karriär där du är din egen arbetsgivare. Följ med när vi tar en närmare titt på företagsvärlden och hur man driver ett företag.

Man standing in his office looking at the city

Man standing in his office looking at the city

Saker att tänka på

Börja i rätt ände när du börjar fundera på att driva eget. Vad har du för kunskap, yrkeslivserfarenhet och ambitioner? Det gör inte så mycket om du känner att du inte helt platsar i din mentala bild av egenföretagare, det finns mängder av människor som lyckats trots att de inte gått den upptrampade stigen. Om du känner att du saknar relevant kunskap kan du börja med att utbilda dig och skaffa dig det du saknar. Det finns mängder av olika kurser och projektledarutbildningar som kan hjälpa dig med att komma igång med din framtida verksamhet. När du känner dig redo kan du börja skissa lite smått på en affärsplan. Det finns mallar att ladda ned på nätet och de kommer hjälpa dig att konkretisera dina idéer och eventuellt peka ut saker som du ännu inte tänkt på. Har du en klar vision, en strategi för marknadsföring och en USP (unique selling point)? Oroa dig inte, du måste börja någonstans.

dalabit2.se

Driva ett företag

Om du saknar erfarenhet från att driva eget kan det vara bra att skaffa sig en mentor eller att ha kontakt med någon som redan har kunskap inom ditt område. Beroende på vilken typ av företag du driver finns det olika saker att tänka på men du behöver alltid ha koll på ekonomi och bokföring samt på eventuella skatter och avgifter. Om ditt företag växer kommer du senare att behöva kunskap om villkor och regler gällande anställningar ochkanske lagar kring import och export, certifiering och patent. Om du har gjort din läxa i förväg och har en klar affärsplan kommer dessa saker inte komma som några överraskningar. Framförhållning är a och o när det kommer till egenföretagande. I början kommer du behöva göra mycket själv men om det går bra för dig kan du börja outsourca och därmed frigöra din tid och resurser. Tänk på din egen roll i företaget när du funderar på hur det vore att driva eget.