Att måla om huset är ett typiskt sommarprojekt för många villaägare. Det måste göras då och då och är inte svårare än att man klarar av det som normalhändig person, med rätt förberedelser. Man bör dock ha klart för sig att det handlar om en uppgift som tar mycket tid i anspråk och man står inför flera beslut som i hög grad kommer att påverka resultatet. Även du som väljer att anlita proffs när det är dags att måla om huset kommer att ha nytta av att titta på råden vi ger i denna bloggpost.

Förläng husets livslängd och höj dess värde

1200px-Loftbod_Stenberget_2012Svarta rubriker som: Äldre kvinna låg död på boende i veckor och rapporter om den på många sätt oroande utvecklingen i Europa riskerar att påverka hur vi mår. Omvärlden är viktig för oss men ibland är det skönt att se om sitt eget hus som man brukar säga. Behöver ditt hus målas om? En önskan om ett estetiskt lyft i form av en ny färg på husets fasader kan vara skäl nog men ofta är ommålning viktig som en ren omvårdnadsåtgärd. Särskilt när det gäller trähus är färgen viktig eftersom den skyddar virket från framförallt vatten och fukt. Hur ofta och med ur bra produkter du målar om huset påverkar fasadens livslängd i väldigt hög grad. Att riva gammal träpanel och sedan sätta upp ny, är ett mycket stort och kostsamt renoveringsprojekt. Som du kan undvika genom att måla om huset en gång vart tionde år eller så. Om du funderar på att sälja din fastighet ska du veta att en ommålning i regel lönar sig i form av värdeökning på huset.

Vilken färg ska du välja?

Vilken färg ska du välja? Det är ett mycket viktigt val eftersom olika färger fäster olika bra på olika underlag. Oavsett om du målar på trä, betong, puts eller sten så bör du ha en färg speciellt framtagen med ditt underlag i åtanke. Ofta är det smart att använda sig av samma färg som huset tidigare målats med. Du kan ta med en färgflaga till butiken där du köper din nya färg så kan det förhoppningsvis fastslås vad det är för färg som gäller. Akrylat, alkyd, slamfärg och linoljefärg och silikat är några grundtyper av färg som det är bra att hålla koll på. Färgtyperna har olika egenskaper i fråga om bland annat färgbeständighet, skydd, livslängd och inträngningsförmåga i träet. De kräver även olika mycket förarbete. Om du anlitar en målare eller ett byggföretag behöver du naturligtvis inte tänka lika mycket på detta som om du bestämmer dig för att måla om huset själv.